dimarts, 9 de juny del 2009

Vacances


Ja quasi acaba el curs. En un moment com aquest tots estem bastant saturats i pensem en les vacances com el moment ideal per a fer allò que més ens agrada o simplement per a no fer res.
Si sou dels qui us heu plantejat no fer res us recordaré una cosa: el temps passa i mai no torna. Quina frase més tòpica, no? però no per això deixa de ser una veritat com una casa. La meua recomanació és que aprofiteu cada moment per a passar-lo de la millor manera possible, com més us agrade o més profit en pugueu traure. I no penseu que m'he posat filosòfica ni que em pense tindre cap tipus de saviesa. Simplement tenia ganes de recomanar-vos la lectura d'un llibre aquestes vacances: es tracta d'un llibre escrit per un company professor de geografia i història, Josep Villaroya.
La globalitza...què? ens parla del fenomen de la globalització d'una manera clarificadora i fàcil d'entendre per a qualsevol lector, ja que els protagonistes són una colla de joves a qui han encarregat un treball de l’institut sobre la globalització i es presenten en casa d’un mestre i amic, Biel, per tal que els ajude a resoldre dubtes. Aida, Pau, Alba i Rafel senten parlar de la globalització gairebé tots els dies i els afecta en les seues vides (moltes vegades, fins i tot, sense saber-ho): l’especulació, la precarització del treball, la dificultat per a trobar casa, la deslocalització de les empreses als països del Sud, la fam, els guanys multimilionaris dels bancs i les multinacionals, el consumisme, les migracions, la borsa, Internet, el canvi climàtic… El mestre-amic comença aclarint alguns conceptes per tal d’evitar malentesos. Tot seguit, Biel fa una ullada a l’estat del món des de diferents perspectives, i més tard pretén fer comprendre els joves que cal analitzar el sistema-món capitalista, que cal estudiar les causes que fan que el món actual siga com és, que no res succeeix per casualitat. Finalment, a l’últim capítol del llibre, el mestre els explica que hi ha alternatives a aquest món, i que el nostre futur, i el del nostres fills i filles, dependrà de què fem a hores d’ara. El futur no està escrit, i un món més just i més sostenible no només és possible, és imprescindible. Les utopies són possibles… i cal que les construïm entre tots i totes.
Per cert, el llibre el podreu trobar editat per Edicions del Bullent dins la col·lecció "Claus per entendre el món", i penseu com diu el subtítol d'aquest llibre que "un altre món no només és possible, és imprescindible"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada